Hoe voeding kan helpen bij hart-, lever- of nierziektes

 

Aandoeningen aan het hart, lever en nieren

Wanneer de vitale organen van uw hond niet goed werken (nieren, hart of lever) kan uw hond ernstig ziek worden. Orgaanfalen kunnen zich op verschillende manieren uiten en de symptomen hangen af van het orgaan dat niet goed functioneert. Uw hond zal in ieder geval de rest van zijn leven speciale voeding nodig hebben en/of medische behandelingen.

Honden met nier-, lever- of hartziektes

De functies van nieren, hart en lever hebben allemaal invloed op elkaar. Als het hart niet voldoende bloed rondpompt, dan krijgen de nieren en lever niet voldoende bloed om goed te functioneren. Daarnaast kan een nierziekte tot een hoge bloeddruk leiden wat het hart extra werkdruk en stress bezorgt. Het verschilt per orgaan hoe de tekenen van orgaanfalen zich uiten en welke symptomen er zichtbaar zijn. Elke vorm van orgaanfalen is echter levensbedreigend.

Nierziektes bij honden

De nieren verzorgen de afval- en waterafvoer van het lichaam. Ze passen het zout- en calciumgehalte aan en behouden nuttige elementen in het bloed. Ze voegen ook eiwitafval, overtollige mineralen en water toe aan de urine om af te voeren. Door de vele functies van de nieren is het logisch dat de nieren minder goed werken naarmate een hond ouder wordt. Acuut nierfalen doet zich voor als een hond iets giftigs eet of slecht reageert op bepaalde medicijnen. Het kan ook optreden als de nieren niet voldoende bloed of zuurstof krijgen. Uw hond kan met een nierziekte wel een lang en gelukkig leven leiden.

Symptomen van nierfalen

De meest voorkomende symptomen zijn evenwichtsverlies, overgeven, depressie en een gebrek aan eetlust. Deze symptomen zijn goed zichtbaar. Chronisch nierfalen komt vaak voor bij oudere honden en de tekens ervan zijn wat subtieler. Deze symptomen zijn: meer drinken en plassen, een adem met een chemische geur, minder eetlust, gewichtsverlies en bloed in de urine.

Welke voeding is goed bij een nierziekte?

Zieke nieren kunnen niet meer genezen. De juiste voeding (die een minimum aan afval produceert) kan verslechtering van de nierfunctie helpen vertragen en de symptomen verbeteren.

Leverziekte bij honden

Leveraandoeningen komen vrij vaak voor bij honden, vooral bij rassen als West Highland Terriërs en Doberman Pinschers. De lever is het reinigingssysteem van het lichaam en verwijdert gifstoffen en afval. Ze produceert ook gal voor het spijsverteringsproces. Wanneer de lever niet goed werkt, kunnen gif- en afvalstoffen zich in het lichaam ophopen. Dat heeft een negatief effect op de werking van o.a. de hersenen en het hart. 

Symptomen van leverfalen

De meest voorkomende symptomen van een leveraandoening zijn een gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en uitdroging (symptomen die bij veel ziektes voorkomen). Daarnaast kan geelzucht voorkomen, een gelige verkleuring van het oogwit en tandvlees. Maagzweren komen vaak voor bij leverziektes, dus het is mogelijk dat uw hond bloed ophoest en dat zijn ontlasting donker is van kleur. Daarnaast kan vocht zich gaan ophopen in zijn buik en kan hij aanvallen krijgen.

Welke voeding moet ik mijn hond geven bij een leverziekte?

Speciale dieetvoeding voor een leverziekte is een belangrijk onderdeel in de behandeling van honden met een aandoening aan hun lever. Hierdoor kan de lever zich herstellen terwijl de hond ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De juiste voeding zorgt ervoor dat uw hond voldoende energie heeft en zich goed voelt terwijl het de lever ontlast en het herstel bevordert. Er bestaan verschillende soorten leverziektes en voor elke aandoening bestaat er een ander soort voeding. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Hartziektes bij honden

Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt en daarmee zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen transporteert. Als uw hond een hartprobleem heeft, wordt het bloed niet effectief rondgepompt. Hierdoor kan water en vocht zich ophopen in de organen, zoals in de longen van uw hond waardoor hij kortademig kan raken en minder actief wordt. Hij kan ook zijn eetlust verliezen, afvallen en vocht kan zich ophopen in zijn buik waardoor hij een opgezette buik krijgt.

Symptomen van hartfalen

Als de linkerkant van het hart van uw hond faalt, zal hij waarschijnlijk hoesten vanwege het vocht dat zich in zijn longen heeft opgebouwd. Bij een lage bloeddruk zal hij waarschijnlijk eerder flauwvallen. Als de rechterkant van het hart faalt, dan zal er vloeistof of een oedeem zijn opgebouwd in zijn poten, borst en/of buik.

Welke voeding is het best voor mijn hond met een hartziekte?

De voeding van uw hond vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling van een hartaandoening – hierin kunt u het verschil maken voor uw hond. De juiste dieetvoeding kan de ontwikkeling van de hartziekte vertragen, de benodigde medicatie verminderen en de levenskwaliteit van uw hond aanzienlijk verhogen. Vetzuren uit visolie (omega 3-visvetzuren) hebben een bewezen positief effect bij hart- en vaatziektes bij honden.

Meer artikelen voor hondenliefhebbers

keyboard_arrow_up