Herstel na operatie of ziekte

Voorspoedig herstel van uw kat na ziekte, letsel, stress of operatie

Als een kat een operatie of chemotherapie heeft ondergaan of moet herstellen na ziekte, dan is dat vaak een heftige periode voor iedereen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om uw huisdier te helpen bij een voorspoedig herstel.

In eerste instantie zal uw dierenarts u adviseren hoe u de nazorg het best aanpakt, hoe u de wonden verzorgt en hoe u infecties kunt voorkomen. Een andere belangrijke manier om het herstel te bevorderen is de voedingskeuze.

Als u met uw kat thuiskomt, zal hij waarschijnlijk direct een slaapplek opzoeken (vooral als hij onder verdoving is geweest). U kunt uw kat helpen door ervoor te zorgen dat het rustig is in huis en er geen harde geluiden zijn waar hij misschien van kan schrikken. Meestal hebben ze al snel minder pijn, zitten ze wat lekkerder in hun vel en krijgen ze weer zin om te eten.

Uw kat voeren na een operatie

In het begin zal uw kat niet zoveel zin hebben in eten, dus is het verstandig om ze met kleine, lichte maaltijden op weg te helpen. Uw dierenarts zal u een dieet aanraden voor het herstel. Geef uw kat dat voorgeschreven dieet zo lang als uw dierenarts adviseert. Zorg ervoor, zoals altijd, dat uw huisdier toegang heeft tot vers water en ververs het water regelmatig.

Eten en drinken met een kap

Vaak krijgt uw huisdier na een operatie of behandeling een kap om zijn hals om te voorkomen dat hij likt, bijt of krabt aan de wond of het verband. Het is belangrijk om deze kap de hele tijd om te houden, vooral 's nachts en op andere momenten dat hij alleen wordt gelaten. Vaak wennen ze redelijk snel aan de kap, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden of uw kat ermee kan eten en drinken. Als dit niet het geval is, dan kunt u de kap voor het eten afdoen en elke keer als u ziet dat hij wil drinken.

Wat is de juiste voeding voor mijn kat na ziekte of een operatie?

Na ziekte of een operatie is het belangrijk dat uw kat de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om weer aan te sterken. Hersteldiëten zijn vaak rijk aan energie, eiwitten en vet, zodat het huisdier – ook als hij weinig eet – voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Die voeding is speciaal ontwikkeld voor de periode van ziekte en herstel. Als uw kat ernstig ziek is of het einde van zijn leven nadert, dan kunt u het hersteldieet blijven geven.

 Een ideaal hersteldieet bevat:

  • veel eiwitten om de vetvrije massa te behouden;
  • veel energie, omdat uw kat waarschijnlijk weinig eetlust heeft en een verhoogde stofwisseling. De voeding dient rijk te zijn aan energie en voedingsstoffen zodat uw kat voldoende binnenkrijgt, ook als hij weinig eet;
  • meer vet en eiwitten, en minder koolhydraten omdat katten in de herstelperiode resistent zijn voor insuline;
  • Goed verteerbare ingrediënten omdat ze voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen dan normaal;
  • smakelijke ingrediënten, zodat ze meer zin hebben om te eten.

Meer artikelen voor kattenliefhebbers

keyboard_arrow_up