Diabetes bij katten

Geschreven door Francis Pastoor

Technische Manager bij Dechra (het bedrijf achter SPECIFIC®)
Juni, 2017

Wat is diabetes?

Lichaamscellen worden gevoed door een suiker dat 'glucose' heet. Glucose komt vrij als koolhydraten in het lichaam worden afgebroken. De lichaamscellen halen de glucose vervolgens uit het bloed met behulp van insuline. In het geval van diabetes is er niet genoeg insuline beschikbaar of het werkt niet goed. Hierdoor kunnen de cellen niet voldoende glucose opnemen, stapelen ze zich op in het bloed en kan er orgaanschade ontstaan. Gelukkig kan diabetes goed behandeld worden en kan een kat met diabetes een gezond en gelukkig leven leiden. Bij een deel van de katten die voor diabetes behandeld worden, kan zelfs herstel optreden en is toediening van insuline niet meer nodig.

Wat is er mogelijk?

Diabetes kan bij katten onder controle worden gehouden met een combinatie van een insulinebehandeling en een aangepast dieet. Het doel is om de bloedsuikerspiegel van de kat onder controle te houden. Een dieet met een lage 'glycemische index' is hiervoor zeer geschikt.

Wat betekent glycemische index?

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel glucose na de maaltijd in het bloed terechtkomt. Voeding met een lagere GI geeft langzamer glucose af.

Voeding voor katten met diabetes

SPECIFIC® heeft speciale voeding voor katten met diabetes:

  • SPECIFIC® Weight Reduction FRD en FRW: Deze vezelrijke voeding met complexe koolhydraten zorgt ervoor dat glucose langzaam wordt afgegeven en de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  • SPECIFIC® Adult natte voeding FXW is rijk aan eiwitten en bevat weinig koolhydraten waardoor de bloedsuiker onder controle wordt gehouden.

Meer artikelen voor kattenliefhebbers

keyboard_arrow_up