Tips bij overgewicht

 

Door overgewicht kan uw kat allerlei soorten klachten krijgen. U kunt hierbij denken aan diabetes, hartziektes, kanker en een hoge bloeddruk. Het dragen van te veel gewicht belast ook de gewrichten en kan leiden tot artrose. 

Daarom is het belangrijk dat uw kat een gezond gewicht heeft.

Waarom zijn zoveel katten te zwaar?

In het wild is er vaak minder voedsel beschikbaar en verbruikt een dier veel energie om aan eten te komen.  De moderne huiskat heeft het dus een stuk makkelijker. Er is voldoende eten beschikbaar en hij hoeft alleen maar even naar zijn bakje te lopen. Hierdoor ligt het gevaar van overgewicht op de loer.

Hoe ziet u dat uw kat overgewicht heeft?

De meeste eigenaren onderschatten het gewicht van hun kat en denken dat hun kat een normaal gewicht heeft terwijl hij te zwaar is. 

Uw dierenarts is de aangewezen persoon om u te helpen. In de praktijk kan hij u vertellen of uw kat het juiste gewicht heeft en u helpen met een plan om af te vallen als dat nodig is.

Dit kunt u alvast thuis doen.
Gebruik de SPECIFIC® lichaamsconditie scorekaart voor katten.

Klik hier

Wil je je huisdier laten afvallen en heb je wat hulp nodig?

De SPECIFIC weight loss app is speciaal ontworpen voor honden en katten, om je te helpen je huisdier op hun ideale gewicht te krijgen.

De app biedt:

  • Voedingsrichtlijnen op maat voor je huisdier
  • Aanpasbaar programma: terwijl je huisdier vordert in het afvaltraject past de app de voedingshoeveelheden aan, zodat er veilige en gestage vooruitgang wordt geboekt naar je doel
  • Monitoring van de vooruitgang
  • De mogelijkheid om te koppelen aan je dierenarts

Deze gebruiksvriendelijke tool combineert technologie en expertise op het gebied van huisdierenverzorging om een naadloze en effectieve oplossing te bieden voor gewichtsbeheer. Het bevordert gelukkigere, gezondere levens voor onze geliefde viervoeters.

Ontdek meer

Uw kat moet wat afvallen – wat nu?

Doe het vooral rustig aan – geen crashdieet.  Een plotselinge vermindering van de hoeveelheid voedsel kan tot een aandoening leiden die 'hepatische lipidose' of 'leververvetting' wordt genoemd. 

Gelukkig bestaan er diëten die specifiek zijn ontwikkeld om uw kat gewicht te laten verliezen zonder hongergevoel. 

Speciale dieetvoeding bevat weinig vet en veel vezels waardoor uw kat normale porties kan eten, een voldaan gevoel heeft en tegelijkertijd gewicht verliest.

Deze diëten hebben ook een hoog eiwitgehalte om de spiermassa te behouden.  Dat draagt ook bij aan een gezond gewichtsverlies, doordat het vet wordt afgebroken en niet de vetvrije massa.

Stappen richting een gezond lichaamsgewicht

Wegen: Laat uw kat nakijken en wegen.

Planning: Overleg met uw dierenarts om het juiste lichaamsgewicht, de juiste voeding en de juiste dagelijkse porties te bepalen voor uw kat.

Gewichtsbeheersing: Ga over op het nieuwe voedingspatroon. Het is in deze fase belangrijk dat u de porties weegt. Hierdoor weet u zeker dat u de juiste hoeveelheid geeft en dat maakt het ook makkelijker om in een latere fase de porties aan te passen als dat nodig blijkt.

Weeg uw kat regelmatig – *Top tip*: weeg eerst uzelf, weeg vervolgens uzelf met uw kat en trek dit gewicht van elkaar af.

Geef uw kat in deze periode geen traktaties (bijvoorbeeld etensresten) en informeer iedereen in het gezin hierover. Het zou jammer zijn van al het goede werk.

Heb geduld – het gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar uw kat zal gewicht verliezen en zal zich beter in zijn vel voelen.

Optimaal gewicht: Als u het streefgewicht heeft bereikt, is het belangrijk om dat ook te behouden – een speciaal dieet met beperkte energie kan een goede oplossing zijn.

keyboard_arrow_up