Voeding voor honden met overgewicht

Wat zijn de gezondheidsrisico's als uw huisdier te zwaar is?

Als uw hond te zwaar is, kan hij last krijgen van meerdere gezondheidsklachten. Overgewicht heeft een negatieve invloed op zijn leven. Zo zal hij minder actief en mobiel zijn. Extra lichaamsgewicht zorgt ook voor meer druk op de gewrichten waardoor hij meer slijtage- en pijnklachten kan krijgen.

Onlangs heeft men ontdekt dat de aanwezigheid van te veel vet in het lichaam verschillende andere negatieve effecten kan hebben op de gezondheid. Het vet neemt ruimte in beslag dat ten koste gaat van de beschikbare extra ruimte voor het hart, de longen en het bloedvaten- en spijsverteringsstelsel. Uit vetweefsel komen ook chemische stoffen vrij die een negatief effect hebben op andere aandoeningen, zoals artrose, en die de kans op diabetes verhogen.

Niet zeker of uw hond te zwaar is?

Uw dierenarts is de aangewezen persoon om u te helpen. In zijn praktijk kan hij u vertellen of uw hond het juiste gewicht heeft of niet. Indien nodig kan de dierenarts u helpen met een plan om ervoor te zorgen dat uw hond afvalt.

Dit kunt u alvast thuis doen.
Gebruik de SPECIFIC® lichaamsconditie scorekaart voor honden.

Klik hier

Wil je je huisdier laten afvallen en heb je wat hulp nodig?

De SPECIFIC weight loss app is speciaal ontworpen voor honden en katten, om je te helpen je huisdier op hun ideale gewicht te krijgen.

De app biedt:

 • Voedingsrichtlijnen op maat voor je huisdier
 • Aanpasbaar programma: terwijl je huisdier vordert in het afvaltraject past de app de voedingshoeveelheden aan, zodat er veilige en gestage vooruitgang wordt geboekt naar je doel
 • Monitoring van de vooruitgang
 • De mogelijkheid om te koppelen aan je dierenarts

Deze gebruiksvriendelijke tool combineert technologie en expertise op het gebied van huisdierenverzorging om een naadloze en effectieve oplossing te bieden voor gewichtsbeheer. Het bevordert gelukkigere, gezondere levens voor onze geliefde viervoeters.

Ontdek meer

Uw hond moet afvallen – wat nu?

Gelukkig bestaan er diëten die specifiek zijn ontwikkeld om uw hond zonder hongergevoel af te laten vallen. 

Een afvaldieet betekent niet dat u hem minder moet geven van dezelfde voeding - er bestaat speciale dieetvoeding die weinig vet bevat en veel vezels. Hierdoor kan uw hond eten zoals hij gewoon is en een gevuld gevoel hebben terwijl hij toch gewicht verliest.

Deze diëten hebben ook een hoog eiwitgehalte om de spiermassa te behouden. Dat draagt ook bij aan een gezond gewichtsverlies, doordat het vet wordt afgebroken en niet de vetvrije massa.

Stappen richting een gezond lichaamsgewicht

 • Wegen: Laat uw hond nakijken en wegen.
 • Planning: Overleg met uw dierenarts om te bepalen wat het ideale gewicht is voor uw hond en wat de juiste keuzes zijn op het gebied van voeding en lichaamsbeweging.
 • Afvallen: Ga over op het nieuwe voedingspatroon. Het is in deze fase belangrijk dat u de porties weegt. Hierdoor weet u zeker dat u de juiste hoeveelheid geeft en dat maakt het ook makkelijker om in een latere fase de porties aan te passen als dat nodig blijkt.
 • Weeg uw hond regelmatig. Handige tip: weeg eerst uzelf, en vervolgens uzelf terwijl u uw hond vasthoudt en trek beide gewichten van elkaar af.
 • Geef uw hond in deze periode geen traktaties (zoals etensresten) en maak goede afspraken zodat iedereen in het gezin meedoet en ze de hond geen extra's geven.
 • Heb geduld – uw hond zal gewicht verliezen en komt lekkerder in zijn vel te zitten, maar daar is tijd voor nodig.
 • Optimaal gewicht behouden: Als u het streefgewicht heeft bereikt, is het belangrijk om dit te behouden – een speciaal dieet met beperkte energie kan een goede oplossing zijn.
keyboard_arrow_up